Arbetsmarknaden

Hej! Blev tyvärr inget skrivande igår för jag fick så mycket annat att göra. Men tänkte skriva några rader nu och idag ska det handla om Arbetsmarknaden när det gäller funktionshindrade. Är ju 18 år och har bara ett år kvar i skolan, sen är det ju faktiskt dags för mig att få komma ut i arbetslivet.
Men i dagens samhälle är det verkligen inte lätt, inte för någon! Men absolut inte för oss som har någon form utav funktionshinder. Jag ska dela med mig utav några exempel som jag själv varit med om.
Det var när jag gick i 9:an första gången, då blev vi erbjudna att få sommarjobb vilket jag absolut ville ha :) Så vi fick berätta vad vi var intresserade av och sedan skulle dom återkomma och berätta var vi hade fått våran plats.
När den dagen kom, var jag jättespänd och såg verkligen fram emot det!
Vi fick varsitt kuvert med alla papper i och när jag öppnade så blev jag ärligt talat besviken! Vet ni varför? Jo för att det var absolut inget av det jag hade önskat, utan det var placering på ett dagcenter. Jag pratar absolut inte illa om dagcenter för att det är jättebra att det finns, men jag vet att det finns många på sådana ställen som egentligen inte ska behöva vara där.
Men jag gillade läget och försökte gilla läget, det var trots allt bara 3 veckor. Men den inställningen ändrades fort, det var faktiskt dom längsta veckorna i mitt liv. Jag satt dag in och dag ut och gjorde visitkort! Hur tjatigt blir inte det? Det var jättetrevligt folk och så men nej, här hörde inte jag in.
Så jag tog faktiskt kontakt med dom ansvariga på kommunen och ifrågasatte varför jag inte fick något som var lite svårare. Egentligen visste jag redan svaret men ville höra det från dom. Och det dom svarade på det var:
-Vi har försökt att hitta andra platser till dig, men tyvärr så var ingen annan intresserad.
Jag visste mycket väl att det var så men såklart så blir man otroligt sårad. Men idag tänker jag såhär, tänk vad dom missade som inte ville ta emot mig på dom andra platserna! Och tänk vad dom förlorar på det, dom vågar inte ens visa att dom vågar ha en funktionshindrad som jobbar hos dom. Jag förstår om vissa butiker och så är väldigt trånga, men i MÅNGA fall så går det! Det är bara att dom inte vågar, antagligen för att det skulle se "udda" ut. Så tänk er för alla företag vad ni gör och säger nästa gång! Ge alla en ärlig chans istället.
Sedan har jag ett litet exempel som faktiskt var för bara ca 3 månader sedan då jag började ringa runt och söka sommarjobb. Då slog det mig att jag skulle ringa ÅHLÈNS eftersom jag pluggar handel och det är det som jag vill göra i framtiden.
Så jag ringde dit och hon som jag pratade med var jättetrevlig och positiv från början och sa att det eventuellt skulle finnas platser till sommaren.
Men så kom det, jag var ju tvungen att berätta att jag satt i rullstol. Och gissa vad som hände? Jo hon ändrade hela sin attityd, då fanns det helt plötsligt absolut inga platser och hon bad mig söka vidare med väldigt dum attityd. Jag menar, är ni företag så himla rädda för att prova saker?
Så nu sitter jag här, snart sommarlov och har inget sommarjobb! Jättekul....

Förslag från er läsare

Hej på er! ville bara kolla så att ni inte har glömt att det faktiskt är NI som bestämmer vad jag ska blogga om idag :) ni har fram till kl.21 på er, så kom med förslag på vad det är ni vill läsa om.

Onsdag

Verkade som att gårdagens inlägg blev ganska omtyckt, fick många fina kommentarer :) Så jag antar att ni tycker att min "tema-ändring" var ganska bra och det glädjer mig!

Just nu sitter jag i skolan och har Småföretagande, är klar med mitt arbete så sitter mest och gör ingen nytta ;) haha. Hoppas bara att dagen går fort så jag får åka hem ,dessvärre händer inget roligt för jag har prov i svenska b på fredag så måste plugga. Men senare så lovar jag att skriva ett inlägg :)

Tänkte att ni skulle få vara med och bestämma vad dagens stora inlägg ska handla om, så in med så många förslag som ni bara kan :) Börja fundera redan nu vetja!


Fråga

Glömde att skriva med en fråga till er i förra inlägget, så skriver den nu istället :)
Har ni eller har ni haft fördomar om rörelsehindrade? Var helt ärliga och berätta gärna :)

Fördomar

Fick ingen direkt feedback efter gårdagens inlägg så jag fortsätter väl lite så får ni höra av er allt eftersom istället om vad ni tycker och så :)

Tänkte ju som sagt bli lite mer öppen om mitt liv som rullstolsburen och vad det får för komplikationer mm. Tänker att det kan vara nyttigt för många där ute, även för dom som själva sitter i min sits för ni kommer också få lite tips och idéer med tiden om ni besöker mig här ofta :)
Så idag ska jag skriva lite om något som jag möts av varje dag, en massa fördomar. Nu för tiden är det inte så många som säger onödiga saker direkt till mig, antagligen är det väl för att jag är så van vid att det händer och därför bryr jag mig inte längre. Men däremot går det inte en dag utan att jag möts av en massa blickar och sådana irriterande saker.
Men det är inte bara det som är irriterande, utan det är också att vissa lärare som jag har haft under åren också beter sig riktigt illa. Jag menar, vuxna människor borde väl veta lite bättre? Kan ta ett exempel som var för ca ett år sedan, tänker inte skriva ut här vem och i vilket ämne det var. Men iallafall så var det första lektionen i det ämnet och allt går jättebra, tills slutet av lektionen då läraren kommer fram och frågar:
-Har du några svårigheter med det här ämnet? tror du att du kommer klara det här?
Gissa om jag blev riktigt irriterad! Visst att läraren kanske har frågor men jag menar, det där var ju i princip en dumförklaring av mig. Resten av kursen så var den här läraren väldigt speciell mot mig,  nästan "övertydlig" när det skulle förklaras något för mig. Så det var inte en jättekul kurs.
Jag som person är väldigt social och gillar att träffa nya människor, vilket som också har varit ett stort problem under åren. Har ju ett stort dataintresse så därför har det blivit att man börjar prata med nytt folk via Internet. Det har varit jättekul, men sen kommer det stora problemet. Jag berättar att jag sitter i rullstol, gissa vad som händer då? Jo, jag hör aldrig något från dom igen. Det är väl i princip i 2 av 10 fall som det har fortsatt bra efter att jag har berättat. Och vad bevisar det? Jo, att folk idag är så himla rädda för saker som inte är "som det ska" som dom uttrycker det.
Men vad som det ska? Finns det egentligen något som är rätt och fel? Nej! Utan anledningen till att det har blivit såhär är att folk har fått alldeles för lite information om sånt här. Dom vågar inte fråga utan drar egna slutsatser och det blir ju i dom flesta fall helt åt skogen! Var istället raka och fråga för jag lovar, vi är inte farliga bara för att vi råkar vara tvugna att sitta ner och inte kan gå som alla andra.
Hoppas att ni lärt er något av det här och som sagt, mig får ni gärna fråga saker! Mitt mål är att det här ska blir en sida för alla människor som faktiskt vill få mer info istället för att bara gå runt och snacka en massa onödigt skit.

Nytt "tema" på bloggen! Tyck till :)

Hej på er!
Har precis kommit på en liten "egen" grej med bloggen som troligen kommer göra att jag uppdaterar lite oftare här. Vet ju att många har en egen speciell grej som dom bloggar om, t.ex. mode, musik, matlagning mm. Därför tänkte jag också göra något liknande.
Som ni kanske vet så har ju jag en medfödd ryggskada som gör att jag sitter i rullstol, därför tänkte jag vara mer öppen med det för det är faktiskt inget jag skäms för, snarare tvärtom faktiskt! Tänkte att jag ska dela med mig om mina tankar och åsikter kring folks fördomar och jaa, ni vet allt det där.
Vad tycker ni om den idén? Skriv gärna och tyck till! Ni får även fråga mig saker, svaren publiceras på bloggen senare :)

Tråk

Då var det fredag igen! Vanligtvis brukar jag vara glad och sprallig då, men idag har jag ont i huvudet och smått irriterad :/ Ingen rolig fredag det inte...

Vad ska ni göra i helgen?


Mycket att göra!

Jag vet inte vad som har hänt, men jag är verkligen superduperdålig på att hålla bloggen uppdaterad! Ni måste tycka att jag är hur tråkig som helst men jag lovar, jag har inte glömt bort er läsare! 
Till största delen handlar det nog om att jag har så mycket annat som händer i mitt liv nu, så jag får tyvärr aldrig tillfälle till att skriva här. Har tex väldigt mycket i skolan just nu, alla arbeten ska lämnas in på samma gång och jaa, ni vet hur det kan vara när sommarlovet närmar sig!

Har precis slutat för dagen så sitter i skolan och väntar på taxi, så då tänkte jag att jag skulle passa på att skriva lite :)

När jag kommer hem så ska jag väl plugga lite matte eller samhällskunskap, får se vad det blir. Sen ska jag försöka hinna att ta det lugnt en stund för senare bär det av till farmor som fyller år. Blir nog skoj :)

Vad har ni gjort sen sist jag skrev? :)

Ta hand om er så ska jag se till att det inte tar allt för lång tid innan jag skriver igen!RSS 2.0